KORVAAMATON

KORVAAMATON

Suvullani on pieni, karu saari Turun saaristossa Kustavin edustalla.

Viereiset saaret ovat rauhoitettuja, lähin kesäasutuskin on seuraava saari reilun kilometrin päässä, jossa on pikkuserkkujeni mökki. Sukulaiset voi nähdä kalliolla pieninä pisteinä, jos oikein tarkkaan katsoo. Juhannusta vietetään aina isotädin mökissä samaisella saarella. Tätini haluaa joka vuosi ehdottomasti soutaa kylään, kuuluu kuulemma juhannukseen.

Saaressamme kuljetaan aina paljain jaloin. Siellä on maailman parhaat uimapaikat ja kauneimmat auringonlaskut. Pienenä leikimme merirosvoja ukin tekemillä puumiekoilla ja vietimme meressä tunteja uiden ja hyppien, kunnes joku käski sinihuulisen lapsijoukon lämmittelemään. Uimme siskoni ja serkkuni kanssa usein viereiseen saareen retkille, eräänä kesänä rakensimme sinne majankin. Kylminä päivinä saaressa luetaan kirjoja ja pelataan korttia, sillä sähköä ei ole.

Saaressamme on aina hyvä sää. Sateet jäävät aina mantereelle, sanomme, kun harmaa peitto lepää Kustavin päällä. Koko pieni saari on meidän, joten jostain löytyy aina suojaisa paikka. Kun pohjoisesta tuulee kovaa, koko suku kerääntyy eteläisen pään kallioille.

Saaressamme elää meidän lisäksemme käärmeitä, joskus taas törmäämme peuraan poikineen. Opimme jo pienenä tunnistamaan merikotkan ja sitä ennakoivat merkit muissa ympäristön eläimissä, hylkeenkin olen saaremme edustalla kerran nähnyt.

IMG_6581.JPG
IMG_6069.JPG
FD203416-7219-410F-B444-1E74865CE923.jpg
IMG_5780.JPG

Syysmyrskyt ovat saaristossa ajoittain niin rajuja, että pelkäämme vahinkoja joko vanhassa hirsimökissä tai saaren harvoissa männyissä. Miltä syksyt näyttävät kahdenkymmenen vuoden päästä? Pyyhkiikö syysmyrsky saaremme tyhjäksi? Pari vuotta sitten mietimme serkkujeni kanssa, miten saaren jaamme sitten kun sen aika tulee. Saari on isoäitini omistuksessa ja nyt sitä käyttää kolme perhettä sulassa sovussa. Suurin murheemme oli se, miten seuraava sukupolvi mahtuu perheineen samaan saareen. Nyt mietin, onko meillä tulevaisuudessa enää mitään mitä jakaa.

Meillä on täällä Suomessa ainutlaatuinen, kaunis ja karu saaristo. Koti monille ainutlaatuisille lajeille, minullekin #korvaamaton. Mitä saaristolle käy, kun ilmastonmuutos heilauttaa planeettamme tasapainoa?

Mitä sinulle korvaamatonta ilmastonmuutos uhkaa?

TÄLLAINEN OLISI VUOSI 2019, JOS MINÄ SAISIN PÄÄTTÄÄ

TÄLLAINEN OLISI VUOSI 2019, JOS MINÄ SAISIN PÄÄTTÄÄ

HELMIKUUN SUOSIKIT

HELMIKUUN SUOSIKIT