3 x VEGAANINEN LEIVÄNPÄÄLLINEN KIKHERNEISTÄ

3 x VEGAANINEN LEIVÄNPÄÄLLINEN KIKHERNEISTÄ

 

Luen tosi usein Facebookin eri vegaaniryhmistä vasta vegaaniksi ryhtyneiden ihmettelyjä leivänpäällisten suhteen - mitä ihmettä leivän päälle voi laittaa, jos ei voita, juustoa ja makkaraa? Monet vierastavat varsinkin alussa maidottomia kasvirasvalevitteitä ja vegaanijuustoja, mikä sekin saattaa turhauttaa. Yhtäkkiä leivänkin syömiseen tarvitaan mielikuvitusta!

Kokosin tämän dilemman ja tammikuun vegaanihaasteen inspiroimana kolme helppoa reseptiä vegaanisiin leivänpäällisiin. Jokainen näistä on kikhernepohjainen, eli proteiinia kyllä löytyy, ei huolta.

IMG_9371.jpg

Punajuurihummus (VG, GL)

Tarvitset:

tehosekoittimen, jossa kaikki ainekset sekoitetaan tasaiseksi tahnaksi

2 tlk (yhteensä 350g) GoGreen-kikherneitä

2 rkl sitruunamehua

2 suurta valkosipulinkynttä

2 rkl tahinia

paahdettu punajuuri

oliiviöljyä ja vettä*

suolaa, pippuria, juustokuminaa maun mukaan

* Öljyn määrä riippuu kokemukseni mukaan paljon blenderin tehokkuudesta. Oma tehosekoittimeni ei ole mikään huipputehokas, joten lisään usein mukaan öljyn lisäksi muutaman ruokalusikallisen vettä, jotta tahnasta tulee sileää, muttei superöljyistä. Voit aloittaa sekoittamisen esimerkiksi kahdella rkl oliiviöljyä.

IMG_9378.jpg

Kikhernekokkeli (VG, GL) kahdelle leivälle

Resepti on tehty Viimeistä murua myöten -blogin ohjetta mukaillen.

Tarvitset:

non-stick -paistinpannun

1 dl kikhernejauhoja

1 dl vettä

mustaa suolaa/suolaa (musta suola tuo kokkeliin kananmunaa muistuttavan maun)

hyppysellinen kurkumaa

omat lempparilisukkeet (esimerkiksi herkkusieniä ja lehtikaalia, nam!)

Tee näin:

  • Sekoita jauhot, vesi ja mausteet keskenään ja paista öljyssä koko ajan sekoittaen - ihan kuin tekisit munakokkelia. Kannattaa olla lähellä lusikka, jolla paistinlastaan tarttuvan taikinan voi kaapia takaisin pannulle. Kokkeli on kypsää, kun se ei enää tartu pannuun ja taikinan palaset ovat kiinteytyneet.

  • Paista joukkoon valitsemasi lisukkeet ja tarjoile esimerkiksi tahinilla voidellun leivän päällä.

IMG_9385.jpg

Kikherne”tonnikala” -tahna (VG, GL)

Tarvitset:

tehosekoittimen tai vaihtoehtoisesti kulhon, haarukan ja käsivoimia

3 dl keitettyjä kikherneitä

1/2 dl vegaanista majoneesia (itse käytin X-tran)

2 rkl punasipulia pilkottuna

2 rkl suolakurkkuhakkelusta

2 tl Dijon-sinappia

suolaa ja pippuria maun mukaan

Tee näin:

Sekoita kaikki ainekset keskenään niin, että kikherneet pilkkoutuvat ja seos alkaa muistuttaa muhennosta. Käytä esimerkiksi eväsleipiin guacamolen kaverina.

 
TERVEISIÄ TALVIUNILTA

TERVEISIÄ TALVIUNILTA

TAMMIKUUN SUOSIKIT

TAMMIKUUN SUOSIKIT