OODI KUUKUPILLE

OODI KUUKUPILLE

 

Vajaa vuosi sitten tein tähänastisen elämäni parhaan heräteostoksen ja ostin kuukupin. Olen saanut perinnöksi todella runsaat kuukautiset, ja superplussien (tamponien) suurkuluttajana kuukupin lupailema elämä ilman jatkuvaa vessassa ja kaupan saniteettiosastolla ravaamista kuulosti melkein liian hyvältä. 30 euroa tuntui kuitenkin pieneltä summalta, joten nappasin suomalaisen merkin Luneten kuukupin mukaani Ruohonjuuresta. Enkä ole muuten katunut hetkeäkään.

Tässä pieni tietoisku niille, joille kuukuppi ei ehkä ole niin tuttu juttu.

 
 
IMG_8648.jpg

KUUKUPPI

Mikä? Pehmeästä lääkesilikonista tehty uudelleenkäytettävä kuppi

Miten? Menkkojen alettua kuppi desifioidaan keittämällä. Paikalleen laitettaessa kuukuppi taitellaan ja asetetaan sisälle emättimeen, jossa se ponnahtaa takaisin muotoonsa. Tämän ”ponnahduksen” aiheuttama imu tekee emättimestä tiiviin, joten kuppia voisi ajatella eräänlaisena tulppana. Tyhjennettäessä kuukuppi otetaan ulos osittain lihasten ja osittain sormien avulla.

Milloin? Silloin, kun on menkat. Itse tyhjennän kupin vaihdellen – runsaimpina päivinä kolmisen kertaa, mutta varsinkin vuodon loppupuoliskolla saatan unohtaa koko kupin olemassaolon ja tyhjentää sen illalla ennen nukkumaanmenoa.

Miksi? Kuukuppi on kemikaaliton ja roskaton vaihtoehto kuukautissuojille ja tamponeille. Esimerkiksi tamponeista poiketen kuukuppi ei kuivata limakalvoja.

 
 

Kuukuppi oli mulle todellinen game-changer, ja harmittaa, etten ostanut sitä aiemmin. Kuppi ei ole vain parantunut elämänlaatuani, mutta myös pienentänyt jälkeeni jättämää sekajätettä merkittävästi. Näin jälkikäteen tuntuu hurjalta kuvitella sitä roskan ja rahankulun määrää, jonka ehdin kuukautisillani aiheuttaa – nopeasti laskettuna heitin sekajätteeseen vuodessa vähintään 300 tampoonia, siteistä puhumattakaan. Rahankulua ajatellen muutaman kympin kustantava, vuosien käytön kestävä kuppi maksaa nopeasti itsensä takaisin.

Kestokäyttöisyyden ohella kuukuppi on ekologinen ja terveellinen valinta ihan vain materiaalinsa vuoksi. Perinteiset tamponit ja siteet koostuvat muovin ohella usein (ei-luomu)puuvillasta, jonka tuotanto on tunnetusti ongelmallista muun muassa viljelyssä käytettävien kovien torjunta-aineiden ja suurien vesimäärien takia. Puuvillaiset tamponit ärsyttävät myös emättimen limakalvoja imemällä itseensä veren lisäksi myös kaiken muun kosteuden, mikä varsinkin herkkälimakalvoisille voi olla hyvinkin kivuliasta.

IMG_8610.jpg

Ylistyspuheistani huolimatta oma siirtymiseni kuukuppiin ei kuitenkaan todellakaan ollut mikään rakkautta ensisilmäyksellä -kokemus. Ensitutustuminen kupin kanssa muistutti itse asiassa hyvinkin paljon kertaa, jolloin kokeilin tamponia ensimmäisen kerran – vaikeroin vessassa äitini huudellessa olohuoneesta rohkaisevia sanoja. Olin valinnut runsaan vuotoni takia Luneten kahdesta koosta suuremman (koko-opas), mikä sitten H-hetken saapuessa tuntui peruuttamattomalta virheeltä (taisin jopa julistaa kupin jääneen sisälleni ainiaaksi!). Kesti useita yrityksiä ennen kuin vihdoin osasin rentoutua ja taitella kupin oikein, eikä kammoksumani ulosotto enää sattunut.

Jokaisen kroppa on tietysti erilainen, ja superstressaajana ei ole ollenkaan ihmeellistä, että juuri rentoutuminen tuotti minulle suurimmat hankaluudet. Jännityksen loputtua kupin paikalleen laittamisesta ja pois ottamisesta on tullut täysin rutiininomainen juttu, enkä oikeastaan enää ajattele asiaa sen kummemmin. Netin tuhansista taitteluohjeista huolimatta olen hionut itselleni juuri omalle kropalleni sopivan tekniikan, ja siinä missä monet päätyvät esimerkiksi lyhentämään kuukupin päässä olevaa “antennia”, itselleni se on ollut juuri sopivan pituinen. Yleisenä sääntönä voisi siis sanoa, että niin kauan kuin kuppi ei tunnu ikävältä, kaikki on kuin kuuluukin.

Kuukupin mahtavuudesta huolimatta on lisättävä, että kaikille kuppi ei vain yksinkertaisesti sovi. Markkinoille tulee onneksi jatkuvasti uusia, perinteisiä tuotteita kestävämpiä vaihtoehtoja - luomupuuvillaa, biohajoavia pakkauksia ja kestositeitä -, joten ekomenkkojen haaveen ei todellakaan tarvitse kaatua kuukupin poissulkemiseen. Haluan kuitenkin rohkaista kaikkia kuukautisten kanssa eläviä kokeilemaan; minulta saatte 100% suosituksen.

 
SESONKIRUOKAA - BORSSIKEITTO (V, GL)

SESONKIRUOKAA - BORSSIKEITTO (V, GL)

KIRJAVINKKI: SODALLA EI OLE NAISEN KASVOJA

KIRJAVINKKI: SODALLA EI OLE NAISEN KASVOJA