KIRJAVINKKI: SODALLA EI OLE NAISEN KASVOJA

KIRJAVINKKI: SODALLA EI OLE NAISEN KASVOJA

 

Tätä kirjaa oli vaikea lukea. Ajoittain kuvotti niin että oli pakko sulkea kannet, joskus taas en kyyneliltäni nähnyt lukea.

DSC_0366.jpg

Svetlana Aleksijevitšin Sodalla ei ole naisen kasvoja on dokumenttiromaani neuvostonaisista toisessa maailmansodassa. Teos pohjautuu satojen eri sotilasammateissa toimineiden naisveteraanien haastatteluihin.

"Naisten kertomukset ovat toisenlaisia, niiden aihe on toinen. Naisten sodalla on omat värinsä, omat tuoksunsa, omat valonsa, omat tunteensa. Omat sanansa. Siinä ei ole sankareita ja uskomattomia urotekoja. Siinä on vain ihmisiä omassa epäinhimillisen inhimillisessä toimessaan."

Moni asia tuli minulle yllätyksenä. Hämmästyin, kun luin neuvostoarmeijassa taistelleen toisen maailmansodan aikana noin miljoona naista. Perinteisessä sotakuvastossa nainen esitetään usein sairaanhoitajana, mutta todellisuudessa heitä toimi kaikissa sotilasammateissa ja jopa korkeissa arvoissa.

Romaani on järkyttävä ja paikoitellen raa’an yksityiskohtainen, mutta esittää toisaalta sodan ja sotilaat paljon inhimillisemmin kuin mikään muu aikaisemmin lukemani kirja. Kertomuksiin mahtuu veren lisäksi myös valtavasti rakkautta, toveruutta, toivoa ja pakahduttavaa ylpeyttä.

Sodalla ei ole naisen kasvoja on ennen kaikkea pasifistinen teos, jonka jokainen sivu huutaa sodan järjettömyyttä. Aleksijevitš tuo sodan lähelle ja kertoo sen arjesta. Esipuheessa hän kirjoittaa: “Toistuvasti minulle selvisi, että yhä vieläkin he rakastavat sitä, mitä heille tapahtui, sillä heille se ei ollut pelkkää sotaa vaan myös nuoruutta. Ensirakkautta”.

Sodalla ei ole naisen kasvoja on julkaistu suomeksi ensimmäisen kerran vuonna 1988. Lukemani uusi painos on ilmestynyt vuonna 2017 ja sisältää muun muassa aiemmasta painoksesta sensuurin takia poistettuja kertomuksia sekä kirjailijan kommentteja kirjoittamisprosessista.

Seuraavana lukulistalla on Aleksijevitšin Tšernobylista nousee rukous, jota on myös kehuttu valtavasti.

 
OODI KUUKUPILLE

OODI KUUKUPILLE

OPERAATIO VAATEKASSI

OPERAATIO VAATEKASSI