MUOVITON MARRASKUU - TAKAISINKATSAUS

MUOVITON MARRASKUU - TAKAISINKATSAUS

 

Kuukauden haasteemme päättyi muutama päivä sitten onnistuneesti, ja on läpikäynnin aika. On mahtavaa elää maissa, joissa tällaiset haasteet ovat mahdollisia! Olemme kuitenkin molemmat ehdottomasti sitä mieltä, että meidän tulisi kierrättämisen lisäksi kiinnittää huomiota myös syntyvän jätteen määrään ihan ylipäätään. Hyvät kierrätysmahdollisuudet eivät ole tekosyy turhien pakkausten ostamiseen. Less is more!

Mietimme kuukauden aikana paljon myös vallitsevaa muovihysteriaa. Vaikka mikromuovi on valtava, maailmanlaajuinen ongelma, on hyvä muistaa, että elintarvikepakkausten ekologisuus ei ole ollenkaan mustavalkoinen asia. Muovittomuuden nimissä Netta päätyi ostamaan tofua lasipurkissa, mikä jälkeenpäin tuntui hölmöltä, sillä muovin hiilijalanjälki on paljon pienempi kuin lasin. Vajaan litran lasipullo tulee kierrättää huikeat 20 kertaa, jotta sen hiilijalanjälki laskisi kierrätetyn muovipullon tasolle. Netan ostama tofupurkki meni kuitenkin suoraan kierrätykseen. Hiilijalanjäljen ja kierrätyskertojen lisäksi kannattaa miettiä myös pakattua tuotetta ja mahdollista tuotehävikkiä - MTT:n FutupackEKO:n mukaan ekologisimpia pakkauksia ovat nimenomaan sellaiset, jotka minimoimat ruokahävikin.

Alla käymme hieman läpi purkkiemme sisältöjä sekä ajatuksia, joita neljän viikon “zero waste” -kokeilu meissä herätti.

DSC_0701.jpg

L: Mun purkkeihin tuli ihan kivasti tavaraa, mutta molempiin olisi mahtunut vielä rutkasti lisääkin. Kuukausi sujui yllättävän kivuttomasti! Pahimmat hetket iskivät aina väsyneenä tai kiireessä, kun kaupasta ei esimerkiksi löytynytkään muuta evästä junamatkalle kuin banaani. Jätteettömyys vaatii ehdottomasti selkärangan lisäksi myös suunnittelmallisuutta. Kuukauden vakioruokia olivat keitot, puuro, uunijuurekset sekä kvinoapohjaiset ruokaisat “salaatit”, ilahduttavimmat löydöt taas popcorn-jyvät sekä kotimaiset pakastemarjat irtomyynnissä!

DSC_0684.jpg
DSC_0719.jpg

Sekajätepurkistani löytyi runsaasti tarroja (punnitus- ja hedelmätarroja sekä yhden jäätelöpurkin pakkaustarra), lääkepakkaus, muutama laastari sekä pussinsulkija ja hiivan ja kasvisliemikuution käärepaperit (kahdesta jälkimmäisestä en ollut ihan varma, joten päädyin heittämään sekajätteeseen). Muoviin päätyi yhdeksän muovikorkkia sekä vessapaperipussi, joka päätyy tämän jälkeen jatkokäyttöön roskapussina. Korkkien määrässä näkyy selkeästi marraskuun suosikkijuomani, kaakao!

Haaste oli ehdottomasti silmiä avaava. Välillä muovia tuntui olevan ihan kaikkialla ja toisaalta oma kierrätystietämyskin joutui kovalle koetukselle. Tuntui hyvältä tehdä ruokaostoksia täysin omien arvojen mukaisesti. Purkit toivat itselle kivaa haastetta - mietin jopa niiden ottamista käyttöön ihan arjessakin! Voisin hyvin jatkaa tällä purkki kuukaudessa-tahdilla, muovipurkkiinkin jäi vielä tilaa sille yksittäiselle tofulle tai pinaattipussille. Jätteen määrään ja kierrättämiseen kiinnittää ehdottomasti enemmän huomiota, kun roskat ovat näkyvillä.

Aion ehdottomasti pyrkiä tekemään perusostokset roskattomasti jatkossakin, mutta en aio soimata itseäni satunnaisista tofuista, kurkuista tai lehtikaalipusseista. Haluaisin löytää ruokaostoksille sopivan rytmin ja pyrkiä käymään kaupassa vain esimerkiksi kerran viikossa. Meillä lähimmästä isosta marketista löytyy onneksi tosi laajasti irtotuotteita ja valtava heviosasto!

IMG_9063.jpg

N: Mustakin haaste oli ilahduttavan yksinkertainen toteuttaa, eikä purkkeihin kertynyt mitenkään hirveästi tavaraa. Oli tosi mielenkiintoista kerätä todisteet omista kulutustottumuksista näkyville – en ole esimerkiksi koskaan miettinyt kuukausittaista kasvimaidonkulutustani. Ahkerasti kierrättäessä on niin helppo olla kiinnittämättä huomiota siihen, kuinka paljon jätettä oikeasti jättää jälkeensä! Jaan keittiön ja kierrätyslaatikot kuuden muun kanssa, joten oman kulutuksen tarkkaileminen hankaloituu entisestään. Aion siis ehdottomasti jatkaa purkkien käyttämistä arjessa!

Muovipurkkiini päätyin kuukauden aikana kasvimaitokorkkien lisäksi kaksi piilarirasiaa, kaksi maalituubin korkkia, vessapaperipussi, taatelipussi sekä neljä hintalapunkiinnikettä. Kuten jo aloituspostauksessa mainitsinkin, ruokaostokset on helppo hoitaa Lundissa muovitta, ja ostankin todella harvoin muovia elintarvikepakkausten muodossa. Löysin kuukauden aikana esimerkiksi lehtikaalia ja pinaattia irtona, mikä tuntui marraskuulle ihan uskomattomalta! Eniten hankaluutta tuottaa kauppareissujen ajoittaminen, sillä muovittomia vihanneksia myyvät pienet vihannespuodit eivät lähikaupasta poiketen ole iltamyöhään asti auki (istun usein kirjastolla iltakuuteen tai -seitsemään). Kuukauden aikana oli siis iltoja, jolloin jouduin todellakin soveltamaan keittiössä jääkaapin huutaessa tyhjyyttään. Muovin välttäminen on siis täysin mahdollista, mutta suunnittelua vaativaa. Viimeisenä viikkona aloin suorastaan himoita muoviin pakattuja tuotteita ihan vaan niiden helppouden takia!

IMG_9068 (1).jpg

Sekajätteeni koostui suurimmaksi osaksi valtavasta kuittikasasta. Kuitteja ei tosiaan Ruotsissa voi kierrättää, mikä on suunnattoman turhauttavaa – varsinkin nähtyäni, kuinka paljon niitä oikeasti kertyykään. Kuittien lisäksi purkista löytyi muutama liemikuution käärepaperi, hedelmätarra ja laastari papereineen.

Haasteesta jäi hyvä mieli! Tulevaisuudessa haluan oppia kiinnittämään huomiota nimenomaan tuottamani jätteen määrään, ja olisi hyvä saada esimerkiksi papujen liottamisesta ja keittömisestä viikoittainen rutiini. Valkoiset pavut ovat yksi mun lempparivälipaloista, ja ostan ne ihan liian usein pahvissa. Papujen ostaminen kuivatuotteena säästää pakkausmateriaalin lisäksi sitä paitsi ihan myös rahaa.

 
AINEETTOMAT & VASTUULLISET JOULULAHJAT

AINEETTOMAT & VASTUULLISET JOULULAHJAT

MARRASKUUN SUOSIKIT

MARRASKUUN SUOSIKIT