AINEETTOMAT & VASTUULLISET JOULULAHJAT

AINEETTOMAT & VASTUULLISET JOULULAHJAT

 

Joulu on meidän molempien lempijuhlapyhä, jota oppii arvostamaan vuosi vuodelta enemmän. Lahjojen sijaan joululta odottaa nykyään lähinnä hyvää ruokaa ja yhdessäoloa, mutta on silti ihanaa päästä muistamaan läheisiä ja tulla itse muistetuksi.

Tähän juttuun kokosimme muillekin Matti Myöhäisille parhaat aineettomat ja vastuulliset joululahjat.

DSC_0732 (1).jpeg

Illallinen. Anna läheiselle lahjakortti ravintolaan ja lupaus seurasta tai vaikka itsetehty illallinen kotona. Korttiin voi hyvin vaikka suunnitella menun jo valmiiksi. Samalla periaatteella toteutuu ihan vaikka kahvittelu- tai lounaslahjakorttikin, jos kyseessä on vaikka ei-niin-läheinen kaveri, jota haluaa kuitenkin muistaa.

Kirja. Kirja on niin uutena kuin vanhanakin ihana ja helppo lahja oikeastaan kenelle tahansa. Ota selville lahjansaajan lempigenre ja kysele vaikka kirjakaupan myyjältä ajankohtaisia suosikkeja. Kokkikirjojakaan ei tule unohtaa! Suosittelemme lämmöllä muun muassa seuraavia kirjoja: Otso Sillanaukeen Zero Waste, Karita Sainion Hyvin Eletty ja Elina Innasen Vegaanin Keittiössä.

Käytettynä ostettuihin lahjoihin liittyy kummallisia ennakkoluuloja. Arvostaisimme kummatkin valtavasti esimerkiksi käytettynä ostettuja hyväkuntoisia kirjoja, lautapelejä ja maljakkoja! Mitä mieltä olette kirpputoreilta hankituista lahjoista?

Kasvi. Huonekasvi tai lahjakortti kukkakauppaan on ihana lahja! Pistokas jostain omasta viherkasvista tai itsekasvatetut yrtit tuovat lahjaan henkilökohtaisuutta.

Kurssit. Lasinpuhallusta, keramiikkaa, you name it. Työväenopistojen kurssit ovat tähän kohtaan hyvä ja edullinen vaihtoehto! Jos itselläsi on jokin taito, järjestä kurssi muutamalle ystävälle kotonasi.

Jotain itsetehtyä. Itsetehdyt lahjat ovat ihan parhaita! Kaikenlaisesta askartelusta tulee aina mukavan näppärä olo, ja vastaanottaja tuntee itsensä erityiseksi. Itsetehty lahja voi olla esimerkiksi ruokaa (esimerkiksi vegaaninen fudge tai purkki tattarigranolaa) tai käsitöitä (neulomista, macramea, kestovanulappuja, savitöitä), mitä ikinä keksitkään. N: Kaverilta opittu ihan loistava matalan kynnyksen diy-vinkki on sulattaa kaupan tummaa suklaata, kaataa se mieluisaan muottiin ja heittää sitten sekaan esimerkiksi murskattuja saksanpähkinöitä ja appelsiinimarmeladia. (Melkein-)itsetehty, persoonallinen hipistelysuklaa on valmis!

Lahjakortti tai jäsenyys. Anna läheisellesi lahjakortti esimerkiksi hierontaan tai sarjakortti joogastudiolle tai uimahallille. Myös esimerkiksi vuoden jäsenyys äänikirja- tai meditaatiosovellukseen on oiva joululahja.

Liput. Tarjoa läheisellesi liput elokuviin, teatteriin, konserttiin tai festivaaleille ja lupaudu itse seuraksi! L: Ukkini antaa perinteisesti lahjaksi aina elokuvalippuja, ja se on joka vuosi yksi joulun parhaista lahjoista. Keväällä on aina ihanaa käydä urakalla elokuvissa!

Lahjoitus. Etsi lahjan saajan sydäntä lähellä oleva kohde ja tee lahjoitus. Meidän mielestämme lahjoituksen arvoisia kohteita ovat esimerkiksi tyttöjen koulutus ja ikimetsien suojelu.

Päivä tai ilta yhdessä. Läheisen aika on usein paljon aineellisia lahjoja arvokkaampi. Kyseessä voi olla retki tai leffailta, mitä ikinä tykkäättekään tehdä yhdessä. L: Autottomana arvostaisin esimerkiksi retkeä vähän kauempana sijaitsevaan luontokohteeseen! Lahjaan voisi sisältyä vaikka eväsleivät ja mukillinen lämmintä kaakaota.

Vastuulliset versiot perinteisistä joululahjoista. Yöpuvut, sukat, alusvaatteet, villasukat, korut, kynttilät ja kosmetiikka kuuluvat monien vuotuisiin paketteihin. Esimerkiksi Weecos:in nettikaupasta löytyy hyviä kestävempiä vaihtoehtoja.

Ruoka on oikeasti yksi mieluisimmista lahjoista! Arvostaisimme valtavasti harkitusti koottua ruokakoria, josta löytyisi esimerkiksi teetä, glögiä (Lapin Marian glögit ovat parhaita, tämän vuoden uusi suosikki taas on paraislaisen Bornemannin Mehustamon herkullinen omenaglögi!), tummaa suklaata ja pähkinöitä. Näppärä tekee ruokakorin sisällöt itse! Toisaalta lahjakortti esimerkiksi Ruohonjuureen tai Vegekauppaan on varsinkin opiskelijalle mieluinen lahja.

Tänä vuonna paketoimme fyysiset lahjamme sanomalehtipaperiin. Lahjapaperi ei sovi kierrätettäväksi, mutta sanomalehdet voi huoletta heittää lahjojen avaamisen jälkeen paperinkeräykseen. Pieni varoituksen sana: sanomalehtipaperi repeää paketoitaessa huomattavasti tavallista lahjapaperia helpommin!

Lisäsimme listaan perinteisiä aineellisia lahjoja, mutta emme halua kannustaa ketään hankkimaan turhaa tavaraa. Usein yllätyksellisen lahjan ajatellaan olevan paras, mutta materian ollessa kyseessä on valtavan järkevää eikä yhtään noloa kysyä joko lahjan saajalta tai tämän läheiseltä toiveista tai tarpeista.

Mitkä ovat teidän parhaat ideat vastuullisiin joululahjoihin?

 
VINKKEJÄ VEGAANISEEN JOULUPÖYTÄÄN

VINKKEJÄ VEGAANISEEN JOULUPÖYTÄÄN

MUOVITON MARRASKUU - TAKAISINKATSAUS

MUOVITON MARRASKUU - TAKAISINKATSAUS