10 X KIERRÄTYSVINKKI

10 X KIERRÄTYSVINKKI

 
DSC_0648.jpg

Mitä kierrätykseen tulee, kuvittelin olevani jo konkari. Lapsuudenkodissani kierrättäminen oli itsestäänselvyys, kuten monessa suomalaisperheessä yleensäkin. Nyt kun sekajätteeni joutui kunnon syyniin marraskuun haasteemme takia, huomasin että epäselvät tapaukset olin heittänyt ehkä vähän turhankin herkästi sekajätteeseen.

Meillä Suomessa on valtavan toimiva kierrätyssysteemi, jonka ansiosta sekajätteen minimoiminen lasipurkkiin on mahdollista. Kierrätys on yksi helpoimmista ja tärkeimmistä ekoteoista!

Alla vinkkejä ja kuukauden aikana yllättäneitä juttuja kierrätyksestä!

  • Paras kierrätysvinkki on olla tuottamatta valtavasti jätettä. Kun muoviroskaa ei synny pussillista viikossa, tulee kierrättämisestäkin vaivattomampaa.

  • HSY:n Jäteopas-sovellus on maailman paras apuväline! Kirjoita hakukenttään roskan nimi ja sovellus kertoo miten jäte kuuluu kierrättää. Sovellus antaa ohjeet Helsingin seudun jätehuoltoon, joten kinkkisissä tapauksissa varmistaisin vielä oman alueen jätehuollon ohjeet. Esimerkiksi Lounais-Suomen Jätehuollon nettisivuilta löytyy samanlainen hakukone!

  • Monilla kierrätys tuntuu kaatuvan tilanpuutteeseen. Ymmärrän, että 25 neliön asuntoon voi olla vaikea mahduttaa kuutta eri kierrätysastiaa, mutta toisaalta yhden tai kahden hengen taloudessa jätteen määrä on huomattavasti pienempi kuin suurperheessä. Pienissä talouksissa kokeilisin esimerkiksi alla mainittua kolmen jäteastian strategiaa, isommissa taas hankkisin jäteastiat, joita ei tarvitse säilyttää allaskaapissa. Tutustu esim. Niimaarin Ecosmol-kierrätysastioihin tai hanki perinteiset metalliset roskasäiliöt IKEAsta.

  • Zero Waste-kirjan kirjoittaja Otso Sillanaukee esittelee kirjassaan kolmen jäteastian strategian: yksi sekajätteelle, yksi biojätteelle ja yksi kierrätettäville. Kun kierrätettävät joutuu käymään vielä kertaalleen läpi astiaa tyhjentäessä, kierrätykseen kiinnittää ehkä tarkemmin huomiota. Näin tilaakin tarvitaan vähemmän. Kokeiluun!

  • Biojätepussit ovat täyttä huijausta. Vihreät, muoviset biojätepussit eivät maadu biojätteen joukossa tarpeeksi nopeasti, vaan ne poimitaan jätteen seasta manuaalisesti ja siirretään sekajätteen joukkoon. Lisäksi niiden valmistaminen aiheuttaa lähes yhtä paljon päästöjä kuin “normaalien” muovipussien valmistaminen! Paras vaihtoehto biojätteen säilytykseen on sanomalehtipaperista taiteltu astia tai mikä tahansa pinnoittamaton paperipussi tai pahvipakkaus.

  • Älä sullo muoviroskia sisäkkäin. Niin kätevää kuin olisikin tunkea esimerkiksi muovinkeräykseen menevä rasia täyteen muuta muoviroskaa, älä koskaan pakkaa muovia sisäkkäin! Eri muovilaadut lajitellaan kierrätyslaitoksella omiin ryhmiinsä sensorien avulla: rasian sisälle pakatut eri muovilaadut päätyvät väärään paikkaan ja heikentävät muovierän kierrätettävyyttä. Voit kuitenkin huoletta pakata muovijätteesi löyhästi muovipussiin, sillä pussit revitään kierrätyslaitoksella auki.

  • Mustat muovipakkaukset eivät kelpaa muovinkierrätykseen: kierrätyslaitoksen lajittelusensorit eivät tunnista mustan muovin laatua ja musta muovi päätyy poltettavaksi. Laita siis esim. yrttien muoviset ruukut suoraan sekajätteeseen. Samaan kategoriaan kuuluu biohajoava muovi sekä styrox!

  • Paras nyrkkisääntö (kirjaimellisesti) kierrätykseen. Purista roskaa nyrkissäsi ja päästä irti. Jos roska palaa muotoonsa, kuuluu se muovinkierrätykseen, jos taas jää ruttuun, lajittele metalleihin. Välimuodot sekajätteeseen.

  • Meillä moni asia viedään suoraan kierrätyspisteeseen. Esimerkiksi metallia, lasia ja paperia meillä kertyy niin vähän, että roskat on yksinkertaisinta viedä roskiin aina seuraavalla kerralla, kun poistuu kotoa.

  • Useat kaupat vastaanottavat vaikeasti kierrätettävissä olevia tuotteita! Paristoille löytyy keräyspiste jopa pienistä kaupoista, käytetyt lamput ja muun elektroniikkajätteen voit viedä suurempiin päivittäistavarakauppoihin tai elektroniikkaliikkeisiin.

 
MARRASKUUN SUOSIKIT

MARRASKUUN SUOSIKIT

DIY: KESTOVANULAPUT

DIY: KESTOVANULAPUT