DIY: KESTOVANULAPUT

DIY: KESTOVANULAPUT

 

Perinteiset puuvillaiset vanulaput kuormittavat ympäristöä materiaalinsa, muovipakkauksensa ja kertakäyttöisyytensä takia aivan turhan paljon. Vanulappuja ei voi kierrättää tai käyttää uudelleen, mikä lisää niitä esimerkiksi päivittäiseen meikinpoistoon käyttävän sekajätteen määrää huomattavasti. Kestovanulaput ovat siis tosi helppo keino vähentää omaa sekajätettä ja turhaa puuvillan kulutusta!

Itselläni on kahdenlaisia kestovanulappuja, jotka kaikki olen tehnyt itse. Ensimmäisen satsin leikkelin vaarin vanhasta t-paidasta viime vuonna, toisen tein virkkaamalla tänä syksynä. Vanulaput valmistuvat hetkessä, eikä niiden tekemiseen todellakaan tarvitse olla mikään supernäppärä käsityöihminen. Tekeminen vaatii kylläkin pienoista askarteluintoa, joten innottomille suosittelen tutustumaan esimerkiksi ekoarki.fi:n kestovanulappuihin.

IMG_9030.jpg

Idioottivarmat vanulaput tekee kotona vanhoista vaatteista. Itse leikkelin vaarini paidan ensin kahdeksi kestohedelmäpussiksi ja jämäkankaan käytin vanulappuihin. Piirtelin kankaaseen itselleni mieluisia ympyröitä, jotka paritin ja ompelin yhteen. Siinä se! Itse kuitenkin tykkään virkkauksesta ja suosittelen ainakin kokeilemaan virkattujen lappujen tekoa. Söpöt laput käyvät myös joululahjasta!

“ZERO WASTE” -VANULAPUT

 • Tarvitset:

  - lankaa (itse käytin puuvillaa, mutta suosittelen ehdottomasti tutustumaan esimerkiksi Blockwallahin bambulankaan)

  - virkkuukoukun (langasta riippuen - 3-4 mm)

 • Tee näin:

  1.       Virkkaa aloitussilmukka ja sen perään 5 kpl ketjusilmukkaa

  2.       Sulje ketjusilmukat ringiksi nappaamalla pötkön ensimmäinen silmukka koukkuun ja vetäen sitten langan silmukoiden läpi

  3.       Virkkaa 1 ketjusilmukka varmenteeksi

  TERÄLEHDET – kerros 1:

  4.       Kierrä lanka löysästi koukun ympäri, sukella ringin läpi. Nappaa lanka, palaa takaisin ringin ”oikealle” puolelle

  5.       Toista tämä kaksi kertaa niin, että koukulle kertyy lopulta 7 lankaa (kuva 1)

  6.       Vedä lanka kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi ja virkkaa ne yhteen

  7.       Varmenna yhdellä ketjusilmukalla – ensimmäinen terälehti on nyt valmis

  8.       Toista vielä 4 kertaa – sinulla pitäisi olla nyt viisi ”terälehteä”

  9.       Virkkaa viimeinen ja ensimmäinen terälehti yhteen (kuva 2)

  TERÄLEHDET – kerros 2:

  10.   Virkkaa nyt samalla periaatteella toinen terälehtikerros. Kiepsauta siis lanka koukun ympäri ja sukella tällä kertaa ensimmäisen ja toisen virkkaamasi terälehden välissä olevasta silmukasta läpi hakemaan lanka. Tuo lanka taas ”oikealle” puolelle ja tee terälehti loppuun (kohdat 5 ja 6).

  11.   Varmennussilmukan sijaan tee heti perään toinen terälehti.

  12.   (Ensimmäisen ja toisen terälehden välisessä silmukassa pitäisi nyt olla kaksi uutta lehteä.) Kiepsauta lanka koukun ympärille ja tee seuraavaankin terälehtiväliin kaksi lehteä. Jatka kierros loppuun – olet valmis, kun jokaisen viiden terälehden välissä on kaksi kpl uutta terälehteä (12 yhteensä).

  13.   Yhdistä kierroksen ensimmäinen ja viimeinen terälehti silmukalla ja päättele lappu haluamallasi tavalla.

 
IMG_9043.jpg
IMG_9045.jpg

Ensimmäisestä kuvasta huomaten olen virkkaillut milloin minkäkin näköisiä lappuja. Jos terälehtien teko tuntuu liian vaikealta, voi kestovanulaput virkata ihan tavallisilla pylvässilmukoillakin. Googlettamalla löytyy hyviä ohjeita tähän. Hauskoja askarteluhetkiä!

10 X KIERRÄTYSVINKKI

10 X KIERRÄTYSVINKKI

JÄTTEETTÖMÄT RESEPTIT - LINSSIKEITTO (V, GL)

JÄTTEETTÖMÄT RESEPTIT - LINSSIKEITTO (V, GL)