PARHAAT PODCASTIT

PARHAAT PODCASTIT

Kuljen ulkona aina kuulokkeet päässä. Koukutuin podcast-formaattiin pari vuotta sitten ja nykyään kuuntelen podcasteja melkein enemmän kuin musiikkia! Alla mun suositukset: pitkäaikaisia lemppareita ja uudempia, laadukkaiksi todettuja tuttavuuksia.

Kuva: Adele Hyry / Hilla ja Inari

Kuva: Adele Hyry / Hilla ja Inari

HILLA JA INARI

Hillan ja Inarin podcast on mun ehdoton suosikki! Kyseessä on kahden nuoren opiskelijan feministinen podcast (klik!). Hilla ja Inari keskustelevat ajankohtaisista aiheista ja omista kipupisteistään valtavan avoimesti. Jaksojen aiheina on tähän mennessä ollut mm. häpeä, porno, rohkeus ja synti. En edes osaa valita lempparijaksoani, teidän täytyy kuunnella ihan jokainen!


OMAA LUOKKAA

Omaa luokkaa-podcastissa Mia Haglund ja Taija Roiha keskustelevat yhteiskunnasta, politiikasta ja feminismistä (klik!). Ihanaa kuunnella fiksujen naisten juttua tärkeistä asioista. Kuuntele esim. elokuun lopussa ilmestynyt jakso vihasta!


SIVUMENNEN

Kirjallisuusalan ammattilaiset Jonna Tapanainen ja Johanna Laitinen keskustelevat kirjoista ja ilmiöistä kirjallisuuden ympärillä (klik!). Jaksoissa usein vahva feministinen ote ja juttua ajankohtaisista tapahtumista myös kirjallisuusteeman ulkopuolelta. Jonnalla ja Johannalla täydelliset radioäänet, jaksoja on niin nautinnollista kuunnella! Mun suosikkeja on tietenkin kaikki Karl Ove Knausgårdia käsittelevät jaksot.


RUOKAKUPLA

Noora Shinglerin ja Ossi Palonevan supermielenkiintoinen podcast ruoasta, elintarviketeollisuudesta, ruokavalioista ja ravitsemukseen liittyvistä ilmiöistä (klik!). Kuuntele esim. luomujakso, jossa avataan hieman myös luomumyyttiä ja luomuruoan varjopuolia.


HUORAPUUTARHA & JÄLJILLÄ

Olen salaa aivan koukuttunut näihin suomalaisiin true crime-podcasteihin. Huorapuutarha-podcastissa Pauliina ja Justiina esittelevät kummatkin yhden murha-/katoamistapauksen n. tunnin pituisen jakson aikana (klik!). Jäljillä-podcastin Tilda pitää podcastiaan yksin (klik!). Siinä missä Huorapuutarhan Justiina ja Pauliina juttelevat enemmänkin toisillensa ja kommentoivat kertomuksia vapaasti, on Jäljillä-podcastin jaksoissa hieman huolellisemmin rakennettu narratiivi. Molemmat ovat superhyviä ja valtavan koukuttavia!


SOMMAR & VINTER I P1

Nimensä mukaisesti tämän podcastin jaksoja julkaistaan kesällä ja talvella tietyn ajanjakson aikana joka päivä. Jokaisessa jaksossa on eri “isäntä”, joka puhuu tunnin pituisen jakson ajan yksin milloin mistäkin aiheesta (klik!). Viime kesän jaksoista suosikkini oli ehkä Katarina Wennstamin luotsaama jakso #metoo-liikkeestä, lisäksi Sara Daniuksen omakohtainen kertomus Ruotsin akatemian skandaalista oli kiinnostava.


YKSITTÄISET JAKSOT

Märta Tikkasen viimevuotinen haastattelu (klik!) Söndagsintervjun i P1 - podcastissa on niin ihana ja liikuttava. Tämän jakson olen kuunnellut varmaan neljä kertaa, ihana, ihana Märta!

Linda Liukas Tuija Pehkosen vieraana elokuun lopulla (klik!), vitsi mitä hyvän mielen kuunneltavaa! Linda on ihan uskomaton tyyppi ja puhui podcastissa avoimesti myös epävarmuuksistaan.

Olen yrittänyt innostua myös Jaakko Halmetojan ja Tuomas Kytömäen Inspiradio - podcastista muutamien suositusten jälkeen, mutta en jotenkin yhtään jaksa kuunnella. Podcastilla on 24 jaksoa, joista vain neljässä on naisvieras ja lisäksi monessa jaksossa on häirinnyt jatkuva äijittely “Mitä mieltä äijä on tästä?”-tyyliin. Blaah.

Mitkä on teidän omia suosikkipodcasteja? Kuuntelen itse lähinnä suomalaisia, ruotsalaisia ja ranskalaisia podcasteja, mutta kiinnostaisi valtavasti tutustua myös englanninkieliseen valikoimaan. Otan mielelläni suosituksia vastaan!

VASTUULLINEN VAATEKAAPPI

VASTUULLINEN VAATEKAAPPI

SESONKIRUOKAA - BORSSIKEITTO (V, GL)

SESONKIRUOKAA - BORSSIKEITTO (V, GL)