MUOVITON MARRASKUU

MUOVITON MARRASKUU

 

Meitä on jo pidempään kutkutellut ajatus zero waste-haasteesta, jonka päätimme lopulta toteuttaa nyt vuoden pimeimpänä aikana, kun torilta ei enää saakaan pakkaamattomia, tuoreita kasviksia. Olemme molemmat vähitellen vaihtaneet arjessamme tavaroita mahdollisimman jätteettömiin vaihtoehtoihin sekä pyrimme välttämään turhaa muovia. Halusimme kuitenkin haastaa itsemme kokeilemaan mahdollisimman jätteetöntä elämää kuukauden ajan. Muovinkin määrään helposti sokeutuu!

DSC_0656.jpg

Netta

Muovinkulutukseni on laskenut merkittävästi muutettuani Lundiin. Ostan vihannekset ja hedelmät useimmiten aivan lähelläni sijaitsevasta pikkukaupasta, josta hyvinä päivinä saa esimerkiksi pinaattiakin irtotuotteena. Käydessäni isossa ruokakaupassa mukaani tarttuu kuitenkin helposti muoviin pakattuja tarjoustuotteita ja heräteostoksia, joten en voi mitenkään sanoa vältteleväni muovia täysin. Lisäksi etenkin tenttien alla päädyn ostamaan kirjaston kahvilasta muoviin pakattuja eväitä, kun aika ja jaksaminen ei yksinkertaisesti riitä ruuan preppaukseen kotona.

Oma kompastuskiveni on ehdottomasti muusta kuin elintarvikkeista tulevan jätteen kierrätys. Asun solussa, ja oman huoneeni ja keittiön kierrätyslaatikkojen välillä on kaksi käytävää ja kolme ovea (joista yksi on aina lukossa). Huoneeseeni kerääntyy tästä johtuen helposti erityisesti pientä paperiroskaa, ja laiskuudesta johtuen päädyn lopulta heittämään paperinpalaset huoneessani olevaan (sekajäte)roskikseen. Nauran itsekin käytökselleni: kannan siis kestohedelmäpussini ylpeydellä ja jätän ostamatta muoviin pakatun parsakaalin, mutta kierrättämisessäni on parannettavan varaa.

Sekajätteeni koostuu siis usein myös ihan kierrätettävistä roskistakin. Tämän lisäksi sekajäteastiaani lentää satunnaisesti leivin- ja talouspaperia, kuitteja ja kirjekuoria, sillä näitä ei voi Ruotsissa kierrättää.

Lotta

Muovinkierrätykseen päätyvät roskat tulevat kohdallani pääasiassa elintarvikkeista. Ostan paljon esimerkiksi pakastepinaattia ja tuoretta lehtikaalia, sekä satunnaisesti tofua. Lisäksi ostan usein hävikkituotteita, joiden kohdalla en niinkään välitä pakkausmateriaalista. Lähikaupassani jopa hävikkikasvikset ovat usein pakattuna muovipusseihin!

Tässä kuussa haluaisin opetella tekemään ruokaa sen pohjalta, mitä kaapista löytyy, eikä aina kokata mielihalujen perusteella. Pyrin usein kaupassa valitsemaan muovittoman vaihtoehdon, mutta tässä voisin vielä petrata valtavasti. Vaikka kuvittelenkin vältteleväni tehokkaasti muovia, valitsen ihan liian usein laiskuudenpuuskassa esimerkiksi porkkanat tai perunat muovipussissa.

Sekajäteastiani täyttyy nykyään lähinnä leivinpaperista sekä satunnaisista sekamateriaalipakkauksista. Leivinpaperille olisikin hyvä keksiä toimiva korvike: tässä kuussa ajattelin testata vanhempieni silikonipaistoalustaa! Suomessa on toimiva kierrätysjärjestelmä ja taloyhtiöni pihalta löytyy kaikki mahdolliset kierrätysastiat, joten sekajätteen määrä on nykyään taloudessani hyvin minimaalinen. Eniten meillä tulee biojätettä, kirkkaana kakkosena muoviroskat.

DSC_0648.jpg

Haasteen tarkoituksena on olla ostamatta muovia ja minimoida sekajätteen määrä. Keräämme kuukauden ajalta seka- ja muovijätteemme lasisiin purkkeihin, joiden sisällön käymme blogissa tarkasti läpi kuun lopussa. Kaikki kierrätykseen kelpaamaton päätyy siis sekajätepurkkiin ja kierrätettävistä otamme tarkempaan syyniin muovit.

Otamme haasteen lähinnä mahdollisuutena kulutustottumuksiemme tarkasteluun. Tavoitteenamme on löytää vaihtoehtoja suurimmille jätelähteille sekä huomata, kuinka muovia tosiaankin on kaikessa ja kaikkialla.

Kuukauden aikana jaamme blogissa mm. parhaita jätteettömiä reseptejä, vinkkejämme kierrätykseen sekä pohdintaa muovista ja sen totaalidemonisoinnista!

 
JÄTTEETTÖMÄT RESEPTIT - LINSSIKEITTO (V, GL)

JÄTTEETTÖMÄT RESEPTIT - LINSSIKEITTO (V, GL)

LOKAKUUN SUOSIKIT

LOKAKUUN SUOSIKIT