OSTOLAKOSTA

OSTOLAKOSTA

 
DSC_0483.jpg

Rakastan kauniita asioita, mukavia alusvaatteita ja uusia kirjoja. Koen myös olevani tiedostava kuluttaja: ostan nykyään pääosin käytettynä tai pieniltä yrityksiltä, jotka vastaavat arvojani. En osta paljoa ja harkitsen ostoksiani usein pitkään.

Viime keväänä huomasin perustelevani turhiakin ostoksia niiden eettisyydellä ja ekologisuudella - yhtäkkiä olikin ihan pakko saada kierrätetyistä vesipulloista valmistetut juoksutrikoot vaikka kaapissa on kahdet aivan hyvät. Keittiön kaapeista löytyy runsaasti vanhoja pakasterasioita, mutta silti teki mieli ostaa metallinen lounaslaatikko. Tuen mielelläni pieniä, fiksuja yrityksiä, mutta turha ostos on aina turha. 

Toukokuun lopulla päätin puhtaasta mielenkiinnosta haastaa itseni loppuvuodeksi ostolakkoon! Säännöt kieltävät kaiken ostelemisen ruokaa ja välttämättömiä talous- & hygieniatarvikkeita lukuunottamatta. Myös kirpputoriostokset ovat kielletyllä listalla. Vaikka käytettynä ostaminen on uutena hankkimista järkevämpää, eivät kirpputorit ole ratkaisu ongelmaan. Eettisin ja ekologisin vaatevalinta on olla ostamatta yhtään mitään.

 
 

Lyhyellä ostolakolla ei valitettavasti maailmaa pelasteta, joten olen ottanut lakon lähinnä mahdollisuutena itsetutkiskeluun ja isompaan muutokseen kulutuskäyttäytymisessä. On valtavan kiinnostavaa tarkkailla omia kulutustottumuksia ja käyttäytymismalleja: milloin tekee mieli ostaa ja mikä tunne taustalla piilee. Hauskaa myös lopulta nähdä, mitkä “tarpeista” ovat mielessä vielä puolen vuoden lakon jälkeen. Tähän mennessä listalla on pysynyt vain valkoinen t-paita.

Pakko tässä välissä myöntää, että lakosta olen lipsunut kerran, kun ostin Tammion saaren kesäasukkaiden ylläpitämältä itsepalvelukirpputorilta ihanan mekon. Se oli kuumana kesänä usein päällä, mutta aiheutti aina suuria omantunnontuskia. Raivostutti, sillä ostos oli puhdas mieliteko. Olisinpa ostanut vaikka sen valkoisen t-paidan!

Muutamat ystävät ovat lakosta kuullessaan huomauttaneet, että pukeutuminen on usein yksilölle valtavan tärkeä osa omaa identiteettiä ja itseilmaisua. Tämä pätee tietenkin itseenikin, ja ajatusta hetken pyöriteltyäni havahduin sen karuuteen. Haluaisin pystyä määrittelemään itseni ja arvoni ihan muiden tekijöiden avulla, kuin ulkonäön ja materian.

Lakkoilu on tuntunut valtavan hyvältä. On ihanaa olla pakostakin vapaa tietyistä paineista ja säännöksistä: kesällä puin häihin asun, jonka hankin vuosi sitten ja joka minulla on ollut päällä jo viidessä eri juhlatilaisuudessa. Vaatepaasto on myös oiva tilaisuus tutustua tarkemmin omaan vaatekaappiin ja tyyliin. Mitä jos omistaisinkin jo kaiken tarpeellisen?

 
SYYSKUUN SUOSIKIT

SYYSKUUN SUOSIKIT

KAMERASTA: SÖDERÅSEN

KAMERASTA: SÖDERÅSEN