LOKAKUUN SUOSIKIT

LOKAKUUN SUOSIKIT

 
showcard_heart.jpg

L: Lokakuun paras löytö oli The Heart-podcastin minisarja nimeltä No. Neliosainen sarja on julkaistu jo vuonna 2017 ja käsittelee suostumusta.

Täytyy heti aluksi varoittaa, että sarja on paikoitellen vaikeaa kuunneltavaa - älä kuuntele, jos tiedät aiheen olevan sinulle liikaa. Jaksot sisältävät sekä uudelleennäyteltyjä että oikeita kohtauksia tilanteista, joissa ohjelman juontajaa painostetaan seksiin.

No sisältää myös esimerkiksi toisten osapuolten kommentteja tapahtuneesta sekä pohdintaa siitä, miten patriarkaatti vahvistaa näitä haitallisia käyttäytymismalleja.

 
 

N: Tässä kuussa rakastuin tuorepuuroon! Overnight oatsin kulta-aika sekä somea että vuodenaikaa ajatellen taitaa olla hiipumassa, mutta itse söin silti lähes poikkeuksetta koko lokakuun aamupuuroni kylmänä. Omat arkiaamuni ovat usein liian hektisiä puuron keittämiselle kattilassa, ja mikrossa kaurahiutaleet tuntuvat aina jäävän puolikypsiksi. Edellisenä iltana prepattu puuroannos on siis ollut monen aamun pelastus!

Vakkariaineksiini kuuluu kaurahiutaleiden lisäksi kasvimaito, banaani, chia-siemenet, maapähkinävoi, marjat ja maca-pulveri. Erityisesti banaanista ja chiasta en luopuisi, ne antavat tuorepuurolle kermaisen koostumuksen. Heitän myös aina sekaan hyviä rasvoja erilaisten pähkinöiden ja siementen muodossa!

Vinkkinä esimerkiksi aamupalan skippaajille on valmistaa puuro säilykepurkkiin, minkä ansiosta sen voi halutessaan (heräämisen vaivalloisuudesta riippuen) napata mukaan aamun menoihin.

 
 

L: Kylmien säiden myötä olen lisännyt ruokavaliooni taas keittoja! Suursuosikkejani ovat Chocochilin maapähkinävoi-bataattikeitto sekä linssikeitto, jonka luotto-ohje tulossa blogiin lähiviikkoina. Tänään söin töissä itsetehdyn pikanuudelikeiton! Heitin aamulla paistettua tempeä raastetun inkiväärin, valkosipulin, chilin, soijakastikkeen, balsamicon ja tuoreen korianterin kanssa purkin pohjalle, päälle vielä porkkanasuikaleita ja lasinuudeleita. Lounasaikaan kaadoin päälle kiehuvaa vettä ja keitto oli viiden minuutin päästä valmis! Liemi kaipaa hieman maustetta ja lisäkehittelyä mutta idea oli hauska.

Keitot on parasta syksyruokaa ja ihan loistava keino hävikin minimoimiseen. Heitän usein keittoihin vähän mitä kaapeista löytyy, kuten nahistuneet parsakaalinvarret tai pehmentyneet punajuuret. Pienessä taloudessa asuvana teen keittoa aina valtavat määrät ja pakastan loput sopivina annoskokoina esim. evääksi töihin!

 
 
IMG_8795.jpg

N: Olen koko syksyn harmitellut sitä, ettei lähipiiriini täällä kuulu ketään paikallisten sieniapajien tuntijaa! Parhaat sienipaikat kun on yksi niistä harvoista asioista, joita ei löydy googlettamalla. Luontoon on kuitenkin syksyllä päästävä, joten hypättiin kaverin kanssa bussin kyytiin ja tehtiin päiväretki Lundin ulkopuolella sijaitsevaan Skrylleen (suomalaisena kuulostaa aika kauhealta, että lähimetsään pääsee vain bussilla, mutta Etelä-Ruotsissa se ei ole ollenkaan epätavallista!). Aivan metsän vieressä kasvaneena kaupungista poispääsy tuo tietynlaista euforiaa, ja päivä olikin yhtä hengenhaukkomista. Retki oli hyvä muistutus siitä, ettei maakuntamatkailun tarvitse olla aikaavievää tai suunnittelua vaativaa, vaan käymisen arvoisia paikkoja löytyy ihan läheltäkin.

 

 
MUOVITON MARRASKUU

MUOVITON MARRASKUU

ILMASTOTALKOOT: YKSILÖN VALINNAT

ILMASTOTALKOOT: YKSILÖN VALINNAT