ILMASTOTALKOOT: YKSILÖN VALINNAT

ILMASTOTALKOOT: YKSILÖN VALINNAT

DSC_0561.jpg

Mediassa on jo vuosien ajan ollut paljon puhetta kuluttajavalintojen tehottomuudesta ilmastonmuutostaistelussa. Useissa artikkeleissa nostetaan esille tärkeä pointti: yksilötason muutokset eivät yksissään riitä, vaan nyt vaaditaan valtavaa rakenteellista ja kulttuurillista muutosta. Olen täysin samaa mieltä siitä, että on vaarallista tuudittautua yksittäisten kuluttajavalintojen riittävyyteen, sillä myös poliittinen muutos on nyt välttämätön.

Usein kuitenkin unohdetaan, että ihmisjoukko voi toimia poliittisena voimana. Isokin muutos lähtee usein yksilötasolta! Tässä tilanteessa on vaarallista sysätä täysi vastuu poliitikoille. Uskon, että arjessa on hyvä tehdä omia arvoja vastaavia valintoja, ja toisaalta esimerkillä rohkaista muita ympärillä kyseenalaistamaan vanhoja tottumuksia. Haluan kuitenkin korostaa, että juuri nyt yksilön tärkein tehtävä on äänestää (sekä kirjaimellisesti, että kuvainnollisesti esim. kulutusvalinnoillaan), levittää tietoa, kyseenalaistaa vanhoja malleja ja painostaa päättäviä tahoja toimimaan.

En usko paasaamiseen ja syyllistämiseen, vaan haluan uskoa esimerkin voimaan sekä rohkaisemiseen. IPCC:n raportin jälkeen moni on tuntunut lamaantuvan valtavan aiheen edessä: mitä pieni ihminen voi todellisuudessa tehdä auttaakseen?

Alla lista pienistä ja suurista ekoteoista. Valitse muutama tai useampi, itsellesi helpoimpia tai haastavampia. Tärkeintä on nyt aloittaa jostain! Jaa listaa ja haasta ystäviäsi, perhettäsi tai esimerkiksi työyhteisöäsi osallistumaan.

MATKUSTAMINEN

 • Vähennä lentojen määrää. Lentomatka on kiistatta suurin yksittäinen kulutusvalinta ympäristön suhteen. Yleinen argumentti lentomatkailun epäekologisuuteen liittyen on “Lopetan lentämisen, kun yritysten pomot eivät enää lennä Suomesta Shanghaihin parin tunnin kokousta varten”, mutta todellisuudessa lomamatkat muodostavat isoimman osan suomalaisten lentomatkoista. Vuonna 2017 suomalaiset tekivät 5,5 miljoonaa lentomatkaa, joista n. neljä miljoonaa oli vapaa-ajan matkoja.

 • Jos lennät, valitse suorat lennot. Nousut aiheuttavat huomattavasti tavallista lentovaihetta suuremmat päästöt.

 • Valitse vaihtoehtoinen kulkuneuvo. Matkustin syyskuussa Kööpenhaminaan laivalla ja junalla. Lentäen tämä väli (yhteen suuntaan) synnyttää Finnairin päästölaskurin mukaan 87 kilogrammaa hiilidioksidia yhtä matkustajaa kohden. Laivalla matka Turusta Tukholmaan synnyttää n. 25 kilogrammaa hiilidioksidipäästöjä henkilöä kohden. Junamatkan päästöt riippuvat junayhtiön käyttämästä energialaadusta: ruotsalainen rautatieyhtiö SJ on esimerkiksi sitoutunut käyttämään 100 % uusiutuvaa energiaa. 600 kilometrin junamatka aiheuttaa n. 15 kilogramman hiilidioksidipäästöt - vaihtoehtoisilla kulkuvälineillä sain siis laskettua matkani päästöjä reilusti yli puolella. Lisäksi viiden tunnin junamatka Tukholmasta Kööpenhaminaan oli ihanaa omaa aikaa!

 • Maksa lentomaksut. Lentomaksuilla hiilidioksidipäästöjä “hyvitetään” maksamalla rahaa järjestölle tai yritykselle, joka esimerkiksi ohjaa rahat päästöjä vähentäviin toimiin. Törmäsin jossain myös ajatukseen, että maksaisi kaikkien aikaisempienkin lentojen lentomaksut ennen uusia lentoja! Tutustu esimerkiksi CO2Eston päästöleikkuriin.

 • Suosi kotimaanmatkailua tai valitse naapurimaan kohde. Suomesta löytyy niin upeita kohteita, joihin haluaisin itsekin tutustua paremmin!

LIIKENNE

 • Kävele ja pyöräile mahdollisuuksien mukaan. Sääkin on vain varustelukysymys! Suosi julkisia kulkuvälineitä.

 • Kun autoilet, suunnittele reitit tehokkaasti. Lasten harrastusmatkoihin voi ajan salliessa liittää esimerkiksi ison kauppareissun.

 • Yhteiskyydit. Monissa harrasteryhmissä on mahdollista järjestää vuoroviikkoisia kyytijärjestelmiä. Odotan innolla Suomeen saapuvaksi kimppakyytipalvelua (kuten esim. ranskalainen BlaBlaCar), jossa reitillä ja päivämäärällä hakemalla löytää muita samaa reittiä kulkevia, joilla on tilaa autossa. Kuski määrittelee kyydin hinnan, lähtöpaikan ja -ajan sekä mahdolliset pysähdyspaikat. Olen käyttänyt BlaBlaCar-palvelua Ranskassa useasti ja vitsi miten hyviä muistoja ja hauskoja tilanteita niihin matkoihin liittyykään!

RUOKA

 • Suosi kasvipohjaista ruokaa. Useiden tutkimusten mukaan kasvipohjainen ruokavalio on tärkein yksittäinen ilmastoteko, jos otetaan huomioon hiilidioksidipäästöjen lisäksi esimerkiksi veden ja maan käyttö sekä luonnon monipuolisuus. Aloita vaikka yhdestä tai muutamasta kasvisruokapäivästä viikossa!

 • Osta sesonkien mukaan. Joskus kotimaisen, kasvihuonekasvatetun tuotteen hiilijalanjälki on reilusti suurempi kuin ulkomailta rahdatun. Osta Satokausikalenteri seinällesi tai seuraa instagramissa @satokausikalenteri.

 • Suosi paikallista. Tämän kohdan noudattaminen helpottaa myös edellisten toteutumista! Osta kasviksesi esimerkiksi paikallisesta REKO-piiristä.

 • Minimoi hävikki. Ruokahävikki aiheuttaa täysin tarpeetonta ympäristökuormitusta. Pakasta tai jatkojalosta jämäruuat!

KOTI

 • Vaihda ekologisiin puhdistusaineisiin. Tämä koskee sekä kodin siivousaineita että pyykinpesuaineita.

 • Vähennä pyykinpesua. Vastuullisen vaatteen kuningattaren Outi Les Pyyn mukaan vaatteen ympäristövaikutuksesta n. 30 % aiheutuu siitä, miten kuluttaja huoltaa vaatetta sen elinaikana. Tuuleta ja pakasta sekä poista tahrat paikallisilla menetelmillä ainaisen konepesun sijaan!

 • Kierrätä. Kerrostalojen yhteydessä on nykyään yhä kattavammat kierrätyspisteet ja taloyhtiöiden hallituksilta on mahdollista pyytää puuttuvia kierrätysastioita. Omakotialueilla kierrätyspisteitä on usein huonommanpuoleisesti. Esimerkiksi Turun alueella L&T tarjoaa nelilokero-palvelua jos kierrättäminen muuten tuntuu hankalalta.

 • Vaihda ekosähköön. Uusiutuvista energianlähteistä tuotettu energia on aina viisaampi valinta!

 • Tutustu vaihtoehtoisiin lämmitysmenetelmiin! Kerrostaloasujien mahdollisuudet vaikuttaa tähän ovat minimaaliset, mutta jos asut omakotitalossa, harkitse esimerkiksi maalämpöön vaihtamista.

KULUTUSVALINNAT / OSTOKSET

 • Karsi turhia ostoksia. Materian suhteen suurin ekoteko on olla ostamatta turhaa tavaraa!

 • Osta käytettynä tai pyri tukemaan pieniä, vastuullisia yrityksiä. Tutustu edelliseen postaukseeni vastuullisen vaatekaapin alkeista!

 • Hoida, huolla ja korjaa. Käytä suutarin tai ompelijan palveluita jos omat ajalliset resurssit tai taidot eivät riitä. Korjauta puhelin, vaikka uuden ostaminen maksaisi lähes saman verran.

MUUT

 • Sijoita vastuullisiin yrityksiin.

 • Osta metsää tai soita. Tutustu esim. Hiilipörssiin ja Luonnonperintösäätiöön ja osallistu hiilinielujen suojelemiseen!

 • Levitä tietoa. Tärkein teko on nyt puhua, haastaa ja levittää tietoa. Yksilön on hyvä tehdä arjessaan valintoja, jotka tukevat omia arvoja ja vastaavat puheita, mutta ehdottomasti tärkeintä on nyt äänestää, vaatia ja rohkaista muita mukaan.

Lähdettekö mukaan? Jakakaa kommenteissa omia ekotekojanne tai mietteitänne aiheeseen liittyen!

LOKAKUUN SUOSIKIT

LOKAKUUN SUOSIKIT

TUOTE-ESITTELYSSÄ MÁDARA

TUOTE-ESITTELYSSÄ MÁDARA