VASTUULLINEN VAATEKAAPPI

VASTUULLINEN VAATEKAAPPI

 
vastuullinenvaatekaappi.jpg

Ostolakon jälkeen tavoitteenani on kehittää omaa vaatekaappiani vastuullisempaan suuntaan. Olen jo pitkään suosinut kirpputoreja, mutta kaapistani löytyy myös suhteellisen tuoreita uutena ostettuja asioita. Vuosi sitten ostin talvitakin COSilta, mustan poolopaidan Uniqlolta ja alkuvuodesta R-Collectionin anorakin, jonka tuotanto ainoana ostoksistani kestää päivänvalon.

Tällä hetkellä kiinnostaa ajatus siitä, että viestisin vaatteillani arvojani vielä entistä selkeämmin. Ne ovat tärkein osa identiteettiäni ja niiden esiintuominen myös ulkoasun keinoin tuntuu luonnolliselta. Jos jokaisen vaateostoksen ottaisi kannanottona, tulisi eettisten ja ekologisten vaatteiden ostaminen ehkä enemmän luonnostaan.

Vaateteollisuus on toiseksi saastuttavin teollisuudenala heti öljyteollisuuden jälkeen. Aihe nousi hetkellisesti otsikoihin elokuussa YLE:n artikkelin myötä - harmittaa, ettei asiasta ole puhuttu sen jälkeen enempää. Pikamuotiin liittyy valtavasti niin eettisiä kuin ekologisiakin ongelmia. Jos et ole vielä nähnyt The True Cost-dokumenttielokuvaa, katso se nyt esimerkiksi Netflixistä!

Aihe on raivostuttavan vaikea. Mitä paremmin asiaan perehtyy, sitä enemmän tuntuu siltä, ettei mikään vaihtoehto ole hyvä.

Jatketaan siis yhden postauksen verran vaate-teemaa. Aiemmin tässä kuussa kirjoitin ostolakostani ja Netta taas valotti omia kulutustottumuksiaan postauksessaan Operaatio Vaatekassi.

Alla vastuullisemman vaatekaapin alkeet!

 
 

MATERIAALIT

Tämä on vastuullisiin vaatteisiin liittyvistä asioista ehkä kinkkisin. Tuntuu, että kaikissa materiaaleissa on jokin vikana! Ostin muutama vuosi sitten vegaaniset Dr Martensit, mutta en enää usko tekonahan systemaattiseen paremmuuteen. Toivottavasti ei-öljypohjaiset tekonahat (kuten ananaksen lehdistä valmistettava Piñatex) yleistyvät markkinoilla lähitulevaisuudessa.

Materiaaleista tuhoisimmat ovat puuvilla sekä polyesteri.

Hyvinä vaihtoehtoina voidaan mainita mm. kierrätyskuidut. Tutustu esimerkiksi Pure Waste-merkin perusvaatteisiin, jotka valmistetaan tekstiiliteollisuuden ylijäämäkankaista. Pure Wasten musta t-paita on yksi useiten päälleni eksyvistä vaatteista!

Perehdy materiaaleihin tarkemmin Anniina Nurmen Vihreät Vaatteet-sivuston materiaalioppaassa.

KIRPPUTORIT / SECOND HAND

Käytettynä ostaminen on parempi vaihtoehto kuin uuden tuotteen hankkiminen. En kannata muokkaan-tätä-myöhemmin-ostosten päätöntä tekemistä, mutta haluan rohkaista kiertelemään kirpputoreja oma tarvelista mielessä. Kun tuntee vatekaappinsa hyvin ja huomaa tarpeet ajoissa, voi kirpputoreilta etsiä rauhassa mahdollisia vaihtoehtoja.

Vallitsevaan kirpputorikulttuuriin liittyy tietenkin myös ongelmia: kirpputorit ovat täynnä vuoden vanhoja vaatteita, kierto on tajuttoman nopea. Tekstiilijätteestä eroon pääseminen on tehty turhan helpoksi. Pelastusarmeijan lahjoituslaatikossa jätesäkilliset vanhoja vaatteita ovat poissa silmistä, poissa mielestä. Kuinka moni tietää, mitä kierrätyskeskuksissa myymättömille vaatteille tapahtuu?

HUOLTAMINEN

Tässä kohdassa itselläni on ihan valtavasti parantamisen varaa - olen usein ihan liian laiska huoltamaan esimerkiksi kenkiäni. Oikeaoppisella vaatteiden ja asusteiden huollolla voi kuitenkin lisätä käyttöikää huomattavasti! Kun omat konstit eivät enää auta, voi suutari tehdä vielä ihmeitä. Kun kulutin edellisten Martensieni pohjat puhki, suutari laittoi muutamalla kympillä uudet ja kengät saivat vielä muutaman vuoden elinaikaa.

Uusi tuote maksaa valitettavasti usein vähemmän kuin vanhan korjaus. Itse olen nykyään valmis maksamaan esimerkiksi puhelimen tai kenkien korjauksesta, jos sillä voin pidentää käyttöikää ja vähentää esimerkiksi syntyvän elektroniikkajätteen määrää.

Pese vaatteitasi harvemmin, sen sijaan tuuleta, pakasta ja harjaa. Arkivé Atelierin kauniilla sivuilla on huolto-ohjeet eri materiaaleille.

OSTA VAIN TARPEESEEN

Vaatteiden suhteen suurin ekoteko on olla ostamatta ylimääräistä: pyri ostamaan vain tarpeeseen ja harkiten. Kun ostat uutta, ota selvää vaatteen materiaaleista ja perehdy tuotannon taustoihin.

Kuluttajan on joskus mahdotonta nähdä isojen yritysten taakse. Käytän välillä Good On You-sovellusta etsiessäni tietoa yritysten eettisyydestä ja ekologisuudesta. Sovellukseen on koottu tiivistelmät kunkin merkin lupauksista ja niiden toteutumisesta. Sivuilla on myös silloin tällöin kiinnostavia artikkeleita kestävään muotiin liittyen!

Jo aiemmin mainitsemani Anniina Nurmen Vihreät Vaatteet-sivusto on valtavan kaunis ja kattava. Sivuilta löytyy mm. haastatteluja ja valtavat määrät hyödyllistä tietoa tiiviissä paketeissa. Seuraa Anniinaa myös Instagramissa (@nurmianniina).

 
TUOTE-ESITTELYSSÄ MÁDARA

TUOTE-ESITTELYSSÄ MÁDARA

PARHAAT PODCASTIT

PARHAAT PODCASTIT